20-05-07

 Kurt over Nathalie haar 10.000m in Utrecht ...

NATHALIE VERPULVERD HAAR PERSOONLIJK RECORD OP 10000M EN IS OP WEG OM IN DE TOEKOMST GROOTSE PRESTATIES NEER TE ZETTEN. DE MARATHON BLIJFT NATUURLIJK HET HOOFDDOEL.

 

Deze morgen heeft Nathalie in de prachtige omgeving van het hotel haar eerste recuperatietraining afgewerkt. De benen voelen nog vermoeid aan, maar dat is logisch na zo’n inspanning. Vandaag zal dan ook niet veel gedaan worden. We gaan genieten van onze dag in Utrecht.

 

De wedstrijd op zich was fantastisch. Net zoals de vorige edities – waar Nathalie jammer genoeg  nooit kon bij zijn - werd alles in goede banen geleid door Arjan en zijn medewerkers. Om met weinig budget zo’n deelnemersveld bijeen te krijgen, kan geen gemakkelijke opdracht zijn. Maar daar zijn ze dan toch maar in geslaagd!! Daarom dan ook onze oprechte dank aan Arjan en al diegenen die deze wedstrijd mogelijk gemaakt hebben!

 

De avond voor de wedstrijd werd de tactiek met de andere atletes besproken. Er zouden drie groepen gevormd worden. De eerste groep zou rondetijden van 73” lopen, wat zou uitkomen op een eindtijd onder de 31’00”. Een tweede groep, waarvan Nathalie zou uitmaken, zou rondetijden van ongeveer 75” à 76” lopen, wat een eindtijd tussen de 31’30” à 31’40 zou geven en een derde groep zou dan nog lopen voor een eindtijd van om en bij de 33’00”. Ook meldde Arjan ons die avond dat de weersverwachtingen voor de volgende avond perfect zouden zijn, nl. bijna geen wind en droog met een temperatuur van 16° à 17°.

 

Op de dag van de wedstrijd werden alle atletes om 19u00 aan het hotel afgehaald met wagens en richting stadium gevoerd. Daar konden we ons dan aanmelden en nog even uitrusten voor de wedstrijd. De sfeer zat er meteen in: veel toeschouwers, de beloofde Afrikaanse trommels en de perfecte weersomstandigheden.

 

Omstreeks 21u05 werd dan het volledige deelnemersveld voorgesteld aan het publiek en luttele minuten later werden we op gang geschoten…

 

De Afrikaanse atletes stonden op scherp want de eerste 400m werd afgehaspeld in 70” wat een eindtijd van 28’50 geeft, een nieuw wereldrecord dus met een verbetering van 40”. Gelukkig stond aan de zijkant de coach om instructies te geven dat het te snel was en inderdaad de atletes verminderden het tempo zodat ze na 800m in 2’25 doorkwamen wat een stuk beter was.

 

De eerste kilometer…

Nathalie nam het risico om de kopgroep te volgen en gaf me een teken dat alles vlot ging, ze kwam door in 3’05 wat een eindtijd geeft net onder 31’ (een nieuw Belgisch record dus)

 

Kilometer 2…

Tot mijn verbazing bleef Nathalie achteraan de 8-ledige groep bengelen en het verschroeiende tempo volgen, de doorkomsttijd was 6’13 (3’08/km).

 

Kilometer 3…

Door de vele tempowisselingen in de groep moest Nathalie af en toe de rollen lossen maar bleef er erg kalm bij waarvoor ik haar bewonder. Ze liep haar eigen tempo en forceerde zich op geen enkel moment, en deed geen inspanning te veel. Terug een snelle kilometer van 3’06 (doorkomst op 3km, 9’19 = evenaring van haar persoonlijk record op 3000m)

 

Kilometer 4…

Enkele Keniaanse en Ethiopische dames kregen het moeilijk en moesten soms een gaatje laten om daarna het gat terug dicht te sprinten (ongelooflijk). Nathalie was erg alert en zag dit gebeuren en schoof enkele plaatsen op en liep in 5de stelling. Terug een snelle kilometer in 3’05 (12’24 op 4km).

 

Kilometer 5…

De meeste atletes kregen het moeilijk, ook Nathalie zodat ze rond 4600m Florence Kiplagat (5de op het WK veldlopen) en Erkesso (winnares in de cc te Brussel) moest laten gaan. Vanaf toen viel Nathalie alleen en liep ze op een 3de plaats wat onwaarschijnlijk was. Ikzelf kon het niet geloven, tussentijd op 5km was 15’30 dus het Belgisch record zat er nog steeds in.

 

Kilometer 6…

Nathalie bleef verder gaan op haar elan en draaide rondjes tussen 75 en 76” wat het juiste tempo was om 31’40 te lopen. Maar aangezien ze reeds 20” voorsprong had op haar schema om 31’40 te lopen was dit fantastisch. Ze kon zich volledig motiveren en hield het tempo hoog. Door het alleen vallen had Nathalie een klein tempoverval en liep ze een kilometer van 3’11, tussentijd op 6km 18’41

 

Kilometer 7…

Ondertussen was het publiek zo enthousiast geworden dat Nathalie vooruit geschreeuwd werd. Ze kon als enigste blanke atlete wedijveren tegen het Afrikaanse geweld, ook de speaker die Nathalie reeds kende van vorige jaren kon iedereen warm maken om te supporteren. Ze verbeet de pijn en bleef doorgaan, een kilometer in 3’13 (21’54 op 7km).

 

Kilometer 8…

Nathalie begon aan haar laatste 3 kilometer met volle moed want het minimum lag binnen bereik en ze begon er meer en meer in te geloven. Ook haar vader, moeder, Erik en mijn ouders begonnen echt van de wedstrijd te genieten. Het was een plezier om Nathalie zo soepel te zien lopen. Met een krachtige looppas en een hoge frequentie bleef ze doorduwen met als gevolg een snelle kilometer in 3’08, tussentijd 25’02 na 8km.

 

Kilometer 9…

Ik werd bijna gek, Nathalie verzwakte geen moment en bleef verbeten doorgaan. Ongelooflijk wat ze tot hier toe gedaan had, doorkomen op 5km in bijna een persoonlijk record en het tempo blijven vasthouden. Ook de familie (zoals daarstraks opgesomd) en Erik  kregen het aan hun hart, zo opgewonden waren ze want ze wisten wat Nathalie er allemaal voor gedaan heeft. Ondertussen tikte de klok verder en bleef Nathalie mooi op schema, Erkesso kreeg het op dat ogenblik moeilijk. Kiplagat zag dit en wachtte even zodat Erkesso terug aansluiting kon vinden want Nathalie kwam stilaan terug. Het publiek zag dit ook en moedigde Nathalie nog extra aan, de Afrikaanse trommels bonkten steeds luider en luider, het werd een echt feest. Nathalie kwam door op 9km in 28’14 (3’12 op deze kilometer). Vanaf toen kon ze haar limiet niet meer mislopen tenzij ze man met de hamer zou tegenkomen en wat voor hamer zou dat geweest moeten hebben (eentje van 3’32 op de laatste kilometer!!!!!!!)

 

Kilometer 10…

Nathalie begon aan haar laatste kilometer en besefte dat de limiet voor 99% binnen was. Ik kon haar blijven motiveren om door te gaan zodat ze nog een laatste snelle kilometer uit de mouwen kon schudden. Doordat ik zodanig met de wedstrijd bezig was had ik de tijd een stuk uit het oog verloren, ik wist dat Nathalie de limiet zou lopen maar op 300m van het einde kon ik nog snel een berekening maken en zag ik dat de limiet voor de OS nog mogelijk was mits een verschroeiende laatste 250m, toen ik dit naar Nathalie schreeuwde heeft ze er nog alles aan gedaan om deze limiet te behalen. In de verte zag ik dat ze in de bocht nog een stuk moest uitwijken voor een gedubbelde wat tijdens de wedstrijd ook het geval was waardoor ze daardoor misschien enkele seconden heeft verloren. Maar we klagen niet, want de weersomstandigheden en de organisatie maakten dit allemaal goed. Ze liep nog een laatste kilometer in 3’08 wat een fantastische eindtijd gaf van 31’22”80. De tweede beste Belgische prestatie ooit na Marleen Renders. Jammer van die ene seconde voor de limiet OS maar ja we mogen blij zijn met de weeral gemaakte progressie. De 6 jarige planning loopt op wieltjes, voorlopig voldoet Nathalie aan alle vooropgestelde eisen (zie vroegere berichten waar we onze meerjarige planning voorgesteld hebben).

 

Dit jaar staat in het teken van meer volume en het was de bedoeling om 31’45 te lopen want vorig jaar was het doel 32’00. Nathalie zit dus voor op het schema want in goede omstandigheden probeert ze in 2009 het Belgisch record van Marleen aan te vallen maar misschien………

Ik dank dan nogmaals de organisatie die deze wedstrijd tot stand heeft gebracht (Arjan en zijn medewerkers een dikke proficiat voor het professioneel opvangen van de atletes). Hopelijk kan deze wedstrijd in de toekomst nog uitgebreid worden om eventueel een wereldrecordpoging tot stand te brengen want deze piste is super snel en de weersomstandigheden zijn tot nu toe altijd schitterend geweest, hoe doen jullie dit?

 

Ik dank alle Nederlandse en Belgische supporters voor hun steun tijdens de wedstrijd want volgens de voorlopige reacties op de site kan ik afleiden dat iedereen van deze  wedstrijd genoten heeft. Ook dank ik Marco (SUUNTO hartslagmeters) voor zijn aanwezigheid en interesse in Nathalie. Speciale dank aan Brigitte, Erik, Philippe en mijn ouders om op deze voor Nathalie belangrijke wedstrijd aanwezig te zijn. Alle andere afwezigen hadden ongelijk want zo’n wedstrijd gaan we nog zelden zien in de Benelux.

 

Volgende week zaterdag zal Nathalie aantreden in Hengelo. Indien ze hersteld is na deze knalprestatie zal ze er het Belgisch record op 5000m aanvallen. De komende 4 dagen zal er rustig getraind worden, enkel recuperatieduurlopen zonder één versnelling staan op het programma.

 

Critici:

Ondertussen hebben we vernomen dat er een aantal mensen niet gelukkig waren dat Nathalie niet aanwezig was op de prijsuitreiking van de crosscup. Nathalie had een andere verplichting (zoals eerder vermeld) maar kon wel die dag gaan slapen om 21u30. Ze is prof en moet zich dan ook als prof gedragen en zich houden aan bepaalde regels ter voorbereiding op belangrijke wedstrijden. De laatste 10 dagen heeft ze naar deze wedstrijd toegeleefd en er nog meer voor gelaten dan anders, gisteren worp dit zijn vruchten af met een spectaculaire verbetering. Zoals Paula Radcliffe ook altijd zegt “keep going and train hard”, dat is ook het standpunt van Nathalie en haar grootste kracht, alles in functie van de sport en zo weinig mogelijk activiteiten daarbuiten. Ze heeft de kans gekregen om professioneel bezig te zijn met haar sport en benut dit ten volle.

Op training had ik het de laatste tijd zien aankomen en dit ook vermeld op de site, Nathalie loopt niet meer op training maar vliegt had ik toen gezegd. Ze voelde dit echter ook maar geloofde dit in eerste instantie niet. Haar 1500m van 2 weken terug gaf me extra vertrouwen omdat dit een test was hoe ze bijvoorbeeld een eerste snelle kilometer zou verwerken. Ze kwam toen ook vermoeid aan de start maar moest een heel snelle wedstrijd lopen, we konden dit ook op training gedaan hebben maar dan loopt ze niet zo hard. Nu moest ze wel want Evelien verplichtte haar om een heel snelle eerste 600m te lopen.

19:22 Gepost door Webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

critici !!
Een beetje kleinzerig niet ?
Op wie die reactie valt, zal niemand begrijpen.
Dit vind ik spijtig, op wie het ook bedoeld is.
Niemand draagt iemand een haat toe,
Atletiek is altijd één familie geweest, laat het aub zo blijven.Als vrienden onder elkaar, zo kunnen we met allen het verste komen.(Het moet sport blijven)
En nogmaals proficiat voor Nathalie haar prestatie.

Gepost door: Vic Van Hoof | 21-05-07

De commentaren zijn gesloten.